موارد زوال سنگ عباس آباد
با گذشت زمان عوامل طبیعی متعددی باعث زوال سنگ عباس آباد می شوند که در زیر به توضیح مهمترین آنها می پردازیم:
۱٫ باران
آب باران به صورت فیزیکی و شیمیایی بر سنگ ها تأثیر میگذارد. تأثیر فیزیکی ناشی از قدرت فرسایشی آن و تأثیر شیمیایی ناشی از تجزیه، اکسیداسیون و هیدراتاسیون مواد معدنی موجود در سنگ موجب زوال سنگ می شوند.
۲٫ عامل فیزیکی
اگر خیس شدن با باران و خشک شدن با خورشید به صورت متوالی اتفاق بیفتد تنشهای داخلی در سنگها ایجاد شده و فروپاشی آن را به همراه خواهد داشت.
۳٫ عامل شیمیایی
در مناطق صنعتی، آب های اسیدی ناشی از باران با سنگ عباس آباد واکنش می دهند و منجر به زوال سنگ عباس آباد می شوند که واکنشهای شیمیایی شامل دو بخش تجزیه و اکسیداسیون می باشد که در زیر به توضیح آن دو می پردازیم:
- تجزیه
از هم پاشیدن سیلیکات آلومینیوم (یک ماده با خاصیت بازی) موجود در سنگها که در تماس با آب واکنش شیمیایی می دهد. حاصل این واکنش هیدراته شدن سیلیکات و حل شدن راحت شکلهای کربناتی مواد بازی در آب است که همگی به شکل محلول درمی آیند و ترکیب سیلیکات آلومینای هیدراته (کائولینیت) از خود به جا میگذراند. تجزیه فلدسپات مطابق فرمول زیر انجام می شود:
K2Al2O3.6H2O + CO2 + nH2O = K2CO3 + Al2O3.2SiO2.2H2O + 4SiO2.nH2O
- اکسیداسیون و هیدراتاسیون
سنگ عباس آباد هایی که حاوی ترکیبات آهن به شکل پروکساید، سولفید و کربنات هستند هنگام تماس با آب باران اسیدی، اکسید و هیدراته می شوند. به عنوان مثال، پروکساید آهن (FeO) به اکسید آهن (Fe2O3) تبدیل می شود که با آب ترکیب شده و FeO.nH2O تشکیل می دهد. این تغییر شیمیایی با افزایش حجم همراه بوده و منجر به تغییر فیزیکی در سنگ می شود؛ این تغییر فیزیکی خود را با رها کردن سایر مواد معدنی موجود در سنگ نشان می دهد. مثال دیگر، سیدریت و سولفید آهن است که به لیمونیت اکسید می شوند و سولفور را آزاد میکنند؛ سولفور با آب و اکسیژن ترکیب شده و سولفوریک اسید و در نهایت سولفاتها را تشکیل میدهند.
۴٫ شبنم
در مکانهای سرد، شبنم به درون تخلخلهای سنگ عباس آباد نفوذ می کند. یخ زده و منبسط می شود این شبنم ها سبب ایجاد ترک می شوند.
۵٫ باد
از آنجایی که باد حامل ذرات گرد و غبار است، سایش حاصل از این ذرات سبب زوال سنگها می شود.
۶٫ تغییرت دمایی
انبساط و انقباض حاصل از تغییرات دمایی متناوب سبب زوال سنگ عباس آباد می شود مخصوصا اگر سنگ حاوی مواد معدنی با ضریب انبساط حجمی متفاوت باشد.
۷٫ رشد گیاه
ریشه درختان و علفهای هرزی که در اطراف سنگها رشد میکنند سنگها را مرطوب نگه داشته و مواد آلی و اسیدی نیز از خود ترشح می کنند که سبب زوال سنگ می شود. ذرات گرد و غبار با منشأ آلی یا غیرآلی نیز روی سطح نشسته و به درون تخلخلهای سنگ نفوذ می کنند. زمانی که این ذرات در تماس با رطوبت ناشی از گیاهان قرار میگیرند، فرآیند باکتریولوژیک آغاز و میکرو ارگانیسمهاای که منجر به تولید اسید می شوند به سنگها حمله کرده و سبب پوسیدگی سنگ می شوند.
۸٫ پوسیدگی متقابل (دو جانبه)
زمانی که انواع مختلفی از سنگها در کنار یکدیگر مورد استفاده قرار می گیرند پوسیدگی متقابل اتفاق می افتد. مثلا زمانی که ماسه سنگ زیر سنگ آهک استفاده شود، مواد شیمیایی که توسط آب باران از سنگ آهک وارد ماسه سنگ می شوند سبب زوال ماسه سنگ خواهند شد.
۹٫ هوای آلوده
آلودگی های جوی، بخار، اسیدها و ذرات اسیدی موجود در اتمسفر سبب زوال سنگ می شوند و سنگهای حاوی CaCO3 و MgCO3 به شدت تحت تأثیر قرار میگیرند.
۱۰٫ گل سنگ ها
گل سنگ ها، سنگ آهک را نابود می کنند اما برای سایر سنگها به عنوان پوشش محافظ عمل کرده و مانع تخریب آنها می شوند، گل سنگ با ایجاد یک سری حفرات عمودی موازی در سنگ آهک به تدریج آنها را تضعیف و در نهایت نابود می کند.
تراورتن و نما
درباره تراورتن
سنگ تراورتن
تراورتن عباس آباد و نما
خرید تراورتن
خرید تراورتن عباس آباد
پولیش سنگ تراورتن عباس آباد
سنگ تراورتن عباس آباد در نما
لینک های مرتبط :