تراورتن عباس آباد،تراورتن سنگي است که از رسوب آهک از چشمههاي آهکزا حاصل ميشود.
ترکيب شيمايي آن ca3co است و نام آن از شهر تريولي واقع در ايتاليا گرفته شده است. بهعلت فراواني تراورتن در ايران اين سنگ بهعنوان سنگ نما بهوفور بهکار ميرود. انواع مختلف تراورتن براساس رنگ نامگذاري ميشوند بهعنوان مثال ميتوان از انواع تراورتنهاي قرمز، ليمويي، گردويي، سفيد و کرم نام برد.
سنگ آهک به رنگ عاج يا قهوهاي طلايي که طي دورهاي حدود ۶۰۰ هزار سال بر اثر تهنشيني در چشمههاي آب گرم معدني شکل ميگيرد در مقايسه با مرمر نسبتا نرمتر است ولي بر حسب قدمت و جهت برش از خود سختي نشان ميدهد. بافت اسفنجي مانند حفرههاي حداکثر ۱/۲۵ سانتيمتر دارد. اين حفرهها را معمولا با سيمان پرتلند ميپوشانند.
– سابقه معماري تراورتن
تراورتن عباس آباد،استفاده از سنگ تراورتن در دهه دوم قبل از ميلاد مسيح توسط روميان اين سنگ را به مثابه يک ماده ساختماني عالي تثبيت کرد.
پس از کاربرد گسترده و فراوان تراورتن در روم قديم بحران فرهنگي و اقتصادي قرون وسطي به عدم کاربرد عمومي سنگهاي تزئيني منجر شد. بعدها در دوره هنرگوتيک بود که مجددا سنگ تراورتن مورد توجه قرار گرفت.
در فاصله رنسانس و عصر نئوکلاسيک، همانند ساير مصالح سنگي، تراورتن نيز بار ديگر در مرکز توجه طراحان معماري واقع شد.
طراحان معماري رم درعصر رنسانس سنگ تراورتن را به فراواني در طرحهاي خود بکار بردند.
به نظر معماران سنگ تراورتن مادهاي عالي براي نماي ساختمانهاست زيرا بهآساني کتيبه و قرنيز ميشود. ظاهر بسيار دلپذير و خواص فني تراورتن آن را بهعنوان يک ماده تزييني ايدهآل براي مجموعهاي از کاربردها متنوع مطرح ميکنند.
تراورتن چه بهعنوان يکي از مصالح ساختاري و چه مشابه مادهاي براي زيباسازي نما و کف و تزيينهاي داخلي قابليت انعطاف و شکلپذيري بسيار دارد.
– نتيجهگيری
تراورتن عباس آباد،تراورتن بهدلايل ذيل پرمصرفترين و ايدهآلترين سنگ ساختماني است:
ـ مقاومت قابل قبول تراورتن
ـ برشپذيري و صيقلپذيري ايدهآل
ـ شرايط استخراج ايدهآل. بهدليل اينکه اغلب با لايهبندي افقي، شيب کم و در نقاط کم ارتفاع و قابل دستيابي ميشوند.
ـ عدم وجود ساختارهاي تکنونيکي بر روي اين ذخاير تراورتنها بهدليل جوان بودن بعد از فارهاي کوهزايي مختلف زمينشناسي تشکيل يافتهاند.
ـ زيبايي ظاهری تراورتن
ـ وجود تخلخل جهت چسبيدن کامل به ملات
ـ ارزاني سنگ تراورتن نسبت به ساير سنگها